maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kuka rakentaa uuden demokratia mallimme - me vai koneisto?

Kuntien pakkoliitokset tai fiksussa tapauksessa vapaaehtoiset yhteenliittymät hyvässä sovussa aiheuttaa väkisin kysymyksen kuka rakentaa ja määrittää miten suomalainen haluaa uuden demokratiamallin toimivan? Saaren työ Pirkanmaalla oli ensimmäinen katsaus asiaan mutta kokoukset puolillaan virkamiehiä. Työryhmien virkamiehet joiden päätavoitteena tuntuu olevan omien työpaikkojen säilyttäminen sekä kaksin tai kolmin kertaisen rakenteen tekeminen jolloin systeemi vain laajenee.
Mielestäni uuden mallin rakentajien tulee olla jäävejä tulevaisuuden virkarakententeista tai oman virkansa säilyttämisestä. Virkakoneisto on sitä varten että se täytääntöön panee ja pyörittää sen miten kansalaiset ovat asiat ratkoneet.
Kysymys: "Mitä saadaan aikaiseksi sillä kun naapurikuntalaiset laitetaan määrittämään naapurinsa asiat ja toisin päin?" Tällä ajatuksella huomataan miten nopeasti ja helposti asiat ovatkin ratkaistavissa.
Mielestäni kuntien valtuustoissakin pitää osata katsoa peiliin. Virkamiehet ruokkii mielellään nykyistä vallalla olevaa 2/5 äänestäjien korvia hivelevää vain omakunta ajattelutapaa. Tämä vain kun ei johda tavoitteeseen joka meidän pitää saavuttaa! Pienten kuntien valtuustoissa käydään aivan väärän tason keskusteluja ja pidetään saaduista paikoista kiinni omakunta mallia puolustaen että päästään ratkomaan naapurien asioita - piirit ovat nykyjärjestelmässä liian pienet ja kokonaisuuteen eli Suomen hyvin vointiin todella kankeat!
Mielummin kehitän uutta järjestelmää kuin näivetymme nykyisen koneiston raskauteen tätä mieltä on myös 1/3 tutkimuksiin haastatelluista - ei niin suuri ero kuin luullaan, 1/4 ei osaa sanoa kumpi on parempi - uusi vai nykyinen malli - pitäisikö luoda todellinen vaihtoehto. Luodaan luottamushenkilöiden ja avoimen keskustelun kautta malli jolla tähtäämme tulevaisuuteen niin että pystyisimme kaikin järkevin mahdollisuuksin säilyttämään ja vieläpä kehittämään paremmaksi sitä mitä olemme tottuneet sekä nähneet hyväksi olla olemassa. Nykyisellä menolla meiltä loppuu rahat vai onko joku keksinyt miten muuten säästetään?
Turhasta on mielestäni helpoin ottaa pois kun vain osaamme ottaa huomioon ja hyväksymme toisemme myös päättäjien tasolla sekä luovumme nykyisestä "naapuridemokratiasta". Lähdetään nykydemokratian avulla oleellisimpiin asioihin keskittymällä oikealla vakavuudella rakentamaan.

Tällä tavoin voi kaikki osaltaan vaikuttaa ja saamme omalta osaltamme Suomen nousuun.

1 kommentti:

  1. Tässä on yksi esimerkki siittä miten virkamieskoneisto pitää itsensä kiinni viroissa joita ei välttämättä edes tarvita tahi niitä ei voitaisi yhdistää.

    http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194902867475/artikkeli/ess+kuntien+tyontekijat+pois+kunnanhallitusten+johdosta.html

    VastaaPoista