torstai 10. huhtikuuta 2014

Järjestelmä, väärä diaknoosi ja sen arvo!

Tilastollinen fakta osoittaa jo pitkältä ajalta miten väestömme ikääntyy ja työssäkäyvien veronmaksu kyky ei riitä vastaamaan tulevaisuuden haasteita sekä työssä käyvien kansalaisten määrä laskee holhouksen lisääntyessä. Kiistaton tosiasia on se että ikäännymme - kaikki - myös kansakuntana.

Toimintamallimme ovat verraten kalliita ja raskaita koska olemme tottuneet elämään lähes jatkuvassa nousukaudessa, jossa hienoja ja osin turhiakin järjestelmiä on voitu kehitellä sekä toteuttaa. Suomalaisen innovatiivisuuden johdosta jo nuijasodista lähtien on meille myös luotu järjestelmä jossa kaikkea toimintaamme ohjaillaan, valvotaan ja holhotaan ihan liikaa virkamiesten ja järjestelmän osalta.

Voisimmeko jo kasvaa kansakuntana niin että järjestelmäkin luottaa siihen että osaamme itse kukin kantaa itsestämme isomman vastuun? Tämä on sellainen ampiaispesään sohaisu että siittä ei uskalleta edes keskustella.

Virkamiehet haluavat kasvattaa koneistoaan ja pitää eduistaan loppuun asti kiinni sekä helpomman elämäntavan kulkijat eivät tietenkään tahdo ottaa vastuuta kun järjestelmä holhoaa. Uskalletaan vielä vaatia lisää kun vastuunsa kantavilla menee heidän mielestään niin paljon paremmin. Tämä juoni ei suoraan vaikuta vastuuseemme kansakuntana ikääntyvistä kansalaisista mutta pidemmällä ajalla kun opimme ja saamme itse kantaa vastuumme suurempana niin varmaan tahdomme ja pystymme myös vanhempana elämään nykyistä itsenäisemmin kuten muistan isovanhempienikin tahtoneen. Tähän tietenkin vaikuttaa myös se että rakennamme tarkoituksen mukaisia asuin mahdollisuuksia itsenäiseen vanhemiseen aivan palveluiden vierelle sekä opitun vastuunkannon myötä toimimme niin että elämme terveempänä.

Tosin tärkeänä muutoksena pitää saada aikaiseksi myös normaalin vanhemisen ja pienen unohtelun hyväksyminen niin että emme enää diaknosoi tätä dementtiaksi ja laita ihmisiä sänkyyn makaamaan. Suomessa on verrattavissa oleviin maihin nähden n.22 kertaa enemmän dementtiapotilaita sängyssä kuin muualla! Lisäksi hoitovuorokausiemme määrä on kymmenkertainen.

Järjestelmässä tulee säilyttää hyvät puolet ja kehittää sitä niin että suurempi vastuu on kansalaisilla itsestään mitä uskon tahdottavankin ja kaikki saa sitä mitä tavoittelevat tekemällä töitä sen eteen. Virkakoneistoa pienennetään kaikissa julkisissa organisaatioissa ja muutetaan enemmän jälkivalvovannaksi joten yksilön vastuu kasvaa - tämä olisi oikeuden mukaisempaa ja mielestäni kansalaisvapauden mukaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti