sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Vanhempien rivitalojen paloturvallisuus ennen vuotta 1990


26.5.2020 julkaistu Aamulehdessä
Ennen vuotta 1990 rakennetuissa rivitaloissa ei ole vaatimuksena yläpohjan eli ullakon palo-osastointia asuntojen välillä. Kun koputat rivitalo asuntosi asuntojen välistä seinää, niin huomaat sen olen olevan jykevämpi rakenteinen, tämä johtuu asuntojen välisestä osastoivasta seinärakenteesta.

Vuodesta 1990 on vaadittu, että tämä osastoiva seinä jatkuu katto rakenteeseen asti, jolloin mahdollinen tulipalo ei pääse leviämään yläpohjassa vapaasti. Tätä kutsutaan yläpohjan palo-osastoinniksi ja se antaa suojaa muille sekä aikaa palontorjunnalle toimia. Aika on aina tärkeää niin henkilö turvallisuuden kuin omaisuuden suojaamisen turvaamiseksi.

Tämän vuoksi vanhempien kuin 1990 rakennettujen rivitalo asuntojen asuntokohtainen yläpohjan palo-osastointi tulee määrätä jälkikäteen suoritettavaksi. Ympäristöministeriö määrittää Suomessa rakentamisen määräykset ja velvoitteet.

Näihin liittyviä ikäviä tulipalo uutisia tulee liian säännöllisesti. Turvallisuuden ja omaisuuden suojan kannalta yläpohjan osastoimisen puuttuminen on erittäin kriittinen puute aikaisemmissa rakenteissa, jonka selkeästi tiedämme ja näin yleisesti tunnustamme. Muuten ei olisi nähty tarpeelliseksi asettaa määräystä vuoden 1990 jälkeen.

Riskiä kasvattaa suuresti se, että osakehuoneistoissa on tehty matkan varrella remontteja, juuri riski ryhmän rakenteisiin suhteessa enemmän ihan jo ikänsä vuoksi. Keittiöremonttien yhteydessä on asennettu liesituulettimeen palotuvaton ilmakanava, myyjän suosittelema "helposti" asennettava ohutmetallinen kurttuputki. Mikä tässä on riskin lisäys?

Kun paloturvaton kurttuputki rasvapalon sattuessa sulaa/palaa, tämä on materiaalin ominaisuus, ja päästää näin liekit suoraan osastoimattomaan tilaan, on aikapommin sytytin lauennut.

Samalla kun tehdään palo-osastointi yläpohjaan niin tulee sattaa ja hoitaa yläpohjan ilmanvaihto kuntoon nyky tietämyksellä. hashtagympäristöministeriö hashtagpaloosastointi hashtagturvallisuus hashtagrivitaloennen1990 hashtagtulipalo hashtagkehitys



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti