perjantai 14. heinäkuuta 2017

Tarpeenmukainen varhaiskasvatus-oikeus



Ajatus tarpeenmukaisesta päivähoito-oikeudesta jokaiselle lapselle lähti monesta osatekijästä joka on koettu haasteelliseksi ja tarpeelliseksi järjestää. Samalla kunnanpalvelutuotanto pääsee lähemmäksi kuntalaisen oikeaa tarvetta, kehittämällä palvelujaan sisäisesti.

Varhaiskasvatus on puhunut varhaisesta tarttumisesta ongelmiin syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä haasteiden löytämiseksi riittävän varhaisessa vaiheessa. Mitä varhaisemmin varhaiskasvatus tunnistaa haasteet ja pääsee vaikuttamaan sitä paremmin päästään vaikuttamaan lapsen myönteiseen kehitykseen sekä tukemaan perhettä.

Tähän asti keskusteluissa on esiintynyt pääsääntöisesti vain lakitermejä kuntalaisille osoitetuista palveluista, kuten ”subjektiivinen päivähoito-oikeus”. Poliittisesta keskustelusta on jäänyt pois se mitä oikeasti ihminen tarvitsee ja miten se olisi hänelle parhaiten järjestettävissä, inhimillisesti, omien tarpeiden mukaisesti.

Toiminta tavan taustalla on oikeus kokopäiväiseen päivähoitoon sekä varhaiskasvatukseen. Hoitosuhdetta haettaessa perheet yhdessä varhaiskasvatuksen ohjaamana miettivät lapselle ja perheelle parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Tärkeää on huomata että toimintamallissa ei ole automaatiota eikä pakkoa mihinkään. Järjestelmällä on suuri merkitys varhaisentuen löytämiseksi sitä tarvitseville lapsille ja on varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden suosittelema malli lasten parhaaksi. Toiminnalla vaikutetaan myös positiivisesti nivelvaiheeseen joissa haasteet helpommin esiintyvät. Tilanteissa joissa perhe näkee kokopäiväisen päivähoidon tarpeelliseksi, niin se lapselle myönnetään.

Tarkoituksena ei ole kasvattaa organisaatiota vaan perheelle osoitetun päiväkodin varhaiskasvatuksen ammattilainen hoitaa tutustumisen perheeseen ja tarpeiden kartoituksen ennen päivähoidon aloittamista. Kunnan tulee huolehtia siitä että kunnan palvelupaletista löytyy vaihtoehtoisia tapoja järjestää päivähoitoa ja varhaiskasvatusta. Tärkeää olisi tarjota mahdollisuuksia perheille toimia omien tarpeidensa mukaisesti. Pelkkä sähköinen ilmoittautumiskaavake ei riitä päivähoitopaikan saamiseksi.

Aikataulullisesti pitää varmistaa että on riittävästi päivähoitopaikkoja ja vaikutusarvioinnin tuloksia tulee huomioida aina tulevaa suunnitellessa. Tarpeenmukainen päivähoito-oikeus sekä varhaiskasvatus toimintamalli voidaan kuitenkin aloittaa hyvinkin nopeasti. Toimintamalli toimii itsenäisesti ja tukee Varhaiskasvatuksen tiekarttaa 2017- 2030 selvitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti