sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Tarpeenmukainen varhaiskasvatus



Tarpeenmukainen varhaiskasvatus 


Pirkkalainen 11.10.2017
Tarpeenmukainen päivähoito-oikeus jokaiselle lapselle on mukana Pirkkalan juuri päätetyssä valtuusto-ohjelmassa. Tarkoituksena on saada kunnan palvelutuotanto lähemmäksi kuntalaisen oikeaa tarvetta kehittämällä palveluja sekä parantaa varhaisen tarttumisen mahdollisuuksia.

Kasvatukseen liittyen on puhuttu varhaisesta tarttumisesta ongelmiin syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä haasteiden löytämisestä riittävän varhaisessa vaiheessa. Mitä varhaisemmin varhaiskasvatus tunnistaa haasteet ja pääsee vaikuttamaan sitä paremmin päästään vaikuttamaan lapsen myönteiseen kehitykseen sekä tukemaan perhettä.

Tähän asti keskusteluissa on esiintynyt pääsääntöisesti vain lakitermejä kuntalaisille osoitetuista palveluista, kuten ”subjektiivinen oikeus”. Poliittisesta keskustelusta on jäänyt pois se, mitä ihminen oikeasti tarvitsee, ja miten se olisi hänelle parhaiten järjestettävissä inhimillisesti, omien tarpeiden mukaisesti.

Tarpeenmukaisen päivähoidon toimintatavan pohjalla on subjektiivinen oikeus. Hoitosuhdetta haettaessa perhe yhdessä varhaiskasvatuksen ammattilaisen kanssa miettii lapselle ja perheelle parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Ihmiset kohdataan kasvotusten. Päivähoitopaikkaa ei järjestetä pelkän sähköisen ilmoittautumiskaavakkeen perusteella. Tärkeää on huomata, että toimintamallissa ei ole automaatiota eikä pakkoa mihinkään. Toiminnalla on suuri merkitys varhaisen tuen löytämiseksi sitä tarvitseville lapsille, ja se on varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden suosittelema malli lasten parhaaksi. Toiminnalla vaikutetaan myös positiivisesti nivelvaiheisiin, joissa haasteet helpommin esiintyvät. Tilanteissa, joissa perhe näkee kokopäiväisen päivähoidon tarpeelliseksi, se lapselle myönnetään.

Kunnan tulee huolehtia siitä, että kunnan palvelupaletista löytyy vaihtoehtoisia tapoja järjestää päivähoitoa ja varhaiskasvatusta. Tärkeää olisi tarjota mahdollisuuksia perheille toimia omien tarpeidensa mukaisesti. Aikataulullisesti pitää varmistaa, että päivähoitopaikkoja on riittävästi ja vaikutusarvioinnin tuloksia tulee huomioida aina tulevaa suunnitellessa. Tarpeenmukainen päivähoito sekä varhaiskasvatuksen toimintamalli voidaan kuitenkin aloittaa hyvinkin nopeasti.

Niilo Rautionmaa
Hyvinvointilautakunnan varapuheenjohtaja (kok)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti