torstai 30. marraskuuta 2017

Terverakennus - suunniteltu vai toteutettu?



Euroopan ilmastovyöhykkeitä


Käydessäni rakennuslinjaa teknillisessä koulussa 90-luvun alussa minulle opetettiin hyvin maalaisjärkeen käypä fraasi: ”Suomessa tulee suunnitella ja rakentaa olosuhteiden mukaisesti.” Lisääntyneiden rakennusongelma uutisten joukossa mieleeni nousee aina että painotettiinko tätä vain tuleville rakennusmestareille?

Rakentaminen on monitahoinen prosessi jossa monen ammattilaisen tulee toimia hyvin yhteisen tavoitteen eteen saadaksemme toivotun tuloksen. Meillä on monia asioita minkä vuoksi yhteinen rakennettu kansallisvarallisuutemme, joka on miljardein arvoinen, menee huonoon kuntoon tai käyttökelvottomaksi liian lyhyellä käyttöiän odotuksella.

Maailman trendit:               Se mikä sopii Etelä-Eurooppaan, ei hyvällä tahdollakaan aina toimi teknisesti Pohjois-Euroopassa.

Energia:                              Lähitulevaisuuden nolla energiarakentaminen tulee lisäämään ongelmia testaamattomana ja enemmän tarkkuutta vaativana toteutuksena.

Säästäminen:                       Energian säästämisen nopeilla tavoitteilla on valtio kannustanut yhteisöjä väärään tapaan saavuttaa asetetut tavoitteet.

Taloudellisuus:                    Perustelemme rakenneratkaisuja niiden taloudellisemmalla toteutuksella vaikka niiden riskialttius virheille ja vaurioille on huomattavasti suurempi.

Hankintalaki:                       Yhteiskunnallisissa rakennushankkeissa toimijat valitaan joustamattomasti papereiden perusteella eri toteutusvaiheisiin ja kokonaisuuksiin.

Osaaminen:                         Hankintalain perusteella saatamme valita tuottajaksi kriittistä osaamista omaamattoman toimijan.

Koulutus:                            Käytännönosaamiseen perustuva rakennusmestari koulutus poistettiin vuosiksi, rakennusmestarikoulutuksen alasajo vei vastuun suunnittelupöydälle ja paperille.

Toteutus:                              Mitä haastavammat tai vaihtelevammat rakennustavat sitä helpommin syntyy virheitä.

Käyttö:                                Rakennusten käyttäjät eivät tiedä miten tekniikka toimii tai miten rakennusta tulee huoltaa.

Tutkiminen:                         Rakennus on osa rakennettua luontoa. Muutokset normistoon ja materiaaleihin vaatii pitkäaikaisen seurannan ja tutkimustyön varmistuaksemme sopivuudesta ja turvallisuudesta käytännössä.

Perinteet:                             Rakentaminen omaa pitkän historian ihmiskunnan kehityksessä. Hyväksi todettuja ratkaisuja eri olosuhteisiin pitää toteuttaa nykyosaamisen kanssa yhdessä jolloin pääsisimme meidän aikamme tasoiseen toteutukseen.

Minimiriski rakentamisessa huomioidaan olosuhteemme ja perinteiset rakennustapamme sekä luonnonmateriaalien käytettävyys terveellisyys näkökulmasta että kestävän kehityksen toteutumiseksi. Minimiriski rakentamisessa huomioituu samalla rakenteiden suunnittelu että valmistusvirheiden minimointi. Minimiriski rakentamisessa rakennukset toteutetaan vinolla katolla, räystäillä, korkealla sokkelilla, turhia rakenneliitoksia välttämällä, sisätiloissa kulutuskestävyyttä vaativilla pinnoilla kiveä käyttämällä sekä puurakentamisen perinteitä kunnioittaen ja käyttäen kaikissa kohteissa – pidetään ja johdetaan ulkopuolinen kosteus pois rakennusaikana ja valmiista rakennuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti