torstai 30. marraskuuta 2017

Digitalisaatio auttaa meitä kaikkia!



Tämä lause on kirvoittanut keskustelua ja aivan syystä. ”Rollaattoria käyttävä matkustaja voi nousta kyytiin etu- tai keskiovesta. Matka on kuitenkin maksettava normaalisti.” suoralainaus TKL matkustaja oppaasta.

Historiallista automaatiota 2019?
Mikäli yhteiskunta ei linjaa että esimerkiksi rollaattorilla kulkevan ihmisen elämänlaatu paranee, monipuolistuu tai ainakin mahdollistuu monimuotoisemmaksi sillä, että heidän joukkoliikenne matkansa olisivat ilmaisia niin miten ratkaisemme ongelman? Oma ajatukseni sanoo, että on kohtuutonta velvoittaa kulkemiseen tukea tarvitsevaa henkilöä edestakaisin linja-autossa tai etuovea käyttämällä, joka vie liikenteen tiukkaa aikataulua kun kuljettajan tulee odottaa, että henkilö pääsee turvallisesti paikoilleen.

Hyvin usein kuulee että digitalisaatio on aivan turhaa henkilöille jotka sitä eivät pysty käyttämään. Varmasti näin olisikin jos odotetaan, että kaikki pystyisivät käyttämään tablettia – mutta siitähän ei olekaan kyse. Tämä TKL linjaus jäi häiritsemään ja kehittelin mielessäni eri ratkaisuja. En löytänyt ratkaisua, että vaikka jonkun TKL:n kehyskunnan tahtotila olisi kustantaa rollaattori kuntalaisensa joukkoliikenteessä, niin se ei onnistuisi ilman tunnistautumista järkevästi. Jollei tietenkin kaikki joukkoliikenteen osapuolet ole samaa mieltä ilmaisuudesta. Yhteiskunnalla on kuitenkin rajallinen mahdollisuus kustantaa kansaistensa elämistä ja kulkeminen on jokaisen oma henkilökohtainen vapaavalinta – saa olla myös kotona – mutta kylään, kauppaan tai apteekkiin olisi varmaan joskus hyvä päästä näppärämmin ilman taksia.

Heräsin ajatukseen että kunpa meillä olisi jo pidemmälle kehittynyt ja käyttöön viety digisovellus niin päästäisiin tästä dilemmasta eteenpäin. Lähitulevaisuudessa, kun nouset joukkoliikenteeseen, sinut tunnistetaan matkustajaksi niin tahtoessasi automaattisesti esimerkiksi kasvojen perusteella. Enää pitää huolehtia että tunnistus toimii jokaisella joukkoliikenteen ovella. Sama järjestelmä kertoo sinulle koska vaihdat tai jäät bussista pois, mikäli reittisi on merkittynä. Missä tahansa kuljetkin kun kokonaisuus toteutetaan oikein niin se auttaa meitä kaikkia liikkumaan helpommin ja kestävämmin.

Digitalisaatio tulee auttamaan kaikkien elämää jossakin muodossa ja moni meistä käyttää sitä jo tietämättään.

Niilo Rautionmaa
Hyväksytty toiminnankehittäjä, Pirkkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti