torstai 15. maaliskuuta 2018

"Pyhälehmä sairastaa" - blogi kolumni


Niilo Rautionmaa
Hallinnolliset ja pääosin toiminnalliset rajamme polveutuvat aikaan jolloin tieto kulki jalan ja hevosilla - niin ja maitoa tuli lehmästä.

Tänään maailman toimijat tietävät meistä ja tarpeistamme enemmän kuin kuntamme. Voidaan jopa miettiä päättäjien mahdotonta tehtävää sovittaa päivän näkemys ja tarpeet nykyisiin rajoihin. Olemme kehityksen kohdassa jossa osaaminen, käytäntö ja teknologia jo voivat korvata järjestelmämme. Tämä näkyy kansalaisten tyytymättömyydessä päättäjiin ja järjestelmän toimivuuteen, sekä tietenkin kulujen kasvuna. Kunnat voidaan korvata älytekniikalla.

Monet päättäjät puolustavat itsenäisiä kuntia asemansa vuoksi ja järjestelmä puolustaa itseään, kyse on myös vallasta. Yhteistoimin tuotetaan päätöksiä, joilla pidetään systeemistä kiinni, vaikka mahdollisuudet rajattomalle tekemiselle on olemassa. 

Toimiva lähidemokratia on hieno tavoite. Älytekniikan ja sovellusten avulla saavutamme vuorovaikutteisen lähivaikuttamisen paremmin kuin nykyään. Kansalaiset ovat tottuneet elämään vuorovaikutteisessa maailmassa, jossa kaikki tieto on saatavilla ja sen välitys on helppoa. Ei unohdeta vaaleja demokratian vaalijana, mutta näkökulmat huutavat päivitystä.

Lähipalveluiden toteuttaminen ei ole kiinni hallinnon osoitteesta tai rajoista. Tasavertaisuus kansalaisia kohtaan on tärkeää. Laajalla toiminta pohjalla saavutamme sen varmemmin, myös käytännössä. Lähivaikutteet toteutuvat dynaamisesti tietoa keräten, seuraten ja reagoiden. Toiminnat optimoituvat itsestään kertyneen tiedon ja palautteen myötä parhaaksi mahdolliseksi.

Rajoja puolustava päätäntä tuhoaa ympäristöä, koska jokainen turhaan käytetty euro kuormittaa ja näin vaikuttaa ympäristöön. Päätännän perusteita tulevaisuudessa on kestävän kehityksen arvioiti ja käytäntöön saattaminen, joka päätöksessä. Älytekniikalla ja sertifioidulla yhteistyöllä eri tahojen kanssa saavutamme tärkeät yhteiset tavoitteen tuloksellisesti.

Mahdollisuuksien yhteiskunnassa löydämme nuorille, syrjäytymisuhan alla oleville tai työttömille, mielenkiintoista ja innostavaa työtä, he tietävät miten sovelluksia käytetään.

Muutoksella on kiire, koska yhteiskuntamme passivoituu järjestelmässä, mikä ei vastaa päivän mahdollisuuksia ja odotuksia. Osaamista meiltä löytyy, joten kehitys ja keskustelu käyntiin kohti tarvittavia muutoksia.

Pidetään lehmä onnellisena ja ei keskitytä siihen miten paljon sitä pystyy lypsämään.


Niilo Rautionmaa
Hyväksytty Toiminnankehittäjä, Pirkkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti