maanantai 6. huhtikuuta 2020

Pieni merkintä paperilla, suuri vaikutus rakennusalan työllisyyteen

Pelkästään Tamperella on 200 miljoonan hankkeet peruuntumassa koronan aiheuttaman seisahduksen vuoksi, kun kaava merkintään on ilmaantunut kuin tyhjästä markkinoiden vastainen yleismääräys.
Julkishallinnon tulisi toimia kriisitilanteessa esimerkillisen suoraselkäisesti ja tehokkaasti, talouden kokonaiskuvaa unohtamatta. Jokainen käynnistyvä rakennushanke työllistää ja tuottaa verotuloja.
Uudessa Tampereen asemakaava 8790 ehdotuksessa ilmoitetaan yleismääräys, jossa vaaditaan 30% vähintään 60 m2 asuntoja.
Yleismääräystä ei löydy kaupungin rakennusjärjestyksestä, eikä sellaisesta ole valtuuston päätöstä. Toisin sanoen linjaukset eivät ole rakentajilla tai rakennuttajilla tiedossa ja hankkeiden kehittäminen Tilastokeskuksen ja Tampereen kaupungin julkaisemiin tietoihin perustuen, Tampereen alueen tarve vapaarahoitteisiin kerrostalokolmioihin on enintään n. 10% osuus uusissa rakennushankkeissa.
Tällä hetkellä perheasunnoista on markkinoilla selkeää ylijäämää, jonka puolesta puhuu 2.4.2020 tehty selvitys verkon markkinapaikoilla.
Haastena on koko maamme elvytys koronan aiheuttamassa lamassa. Nyt ei ole aika ideologiselle kaavoitukselle. Kohteita ei aloiteta taantuman alussa varastoon, asunnot ei ole kulutushyödykkeitä, kuten wc-paperi.

Liitteenä vielä vielä kirjoitukseni Aamulehti 5.4.2020




Pieni muutos paperilla, mutta iso muutos rakennusalan työpaikoissa.



Ote tuoreesta Tampereen Tesomalle ehdotetusta kaavan yleismääräyksestä: ”Asuntojen lukumäärästä vähintään 30 % tulee toteuttaa perheasuntoina. Perheasunnolla tarkoitetaan asuntoa, jonka huoneistoala on vähintään 60 m2 ja jossa on vähintään kolme asuinhuonetta. Yksiöitä saa toteuttaa enintään 30 % asuntojen lukumäärästä.”

Ymmärrän määräyksen jalon tavoitteen kasvukuntien kaavoituksessa. Muuttovoitto kunnat haluavat kaavoituksella ohjata tulevaisuuden huoltosuhdetta ja segrekaatiota. Ennemmän perheasuntoja ja vähemmän yhden talouden asuntoja. Jossakin suhteessa tämä on terve tavoite, mutta 30% perheasunto tavoite on ylimitoitettu.

Tampereella noin 75% ihmisistä asuu kerrostaloissa. Tampereen asuntokunnista yli kolmen henkilön asuntokuntia on noin 16%. Nämä tiedot on Tilastokeskukselta vuodelta 2018. Meneekö nämä 30% vaadittuja perheasuntoja kaupaksi ja missä ajassa? Vielä kun otetaan huomioon luhti- ja rivitalojen tuotanto, joka on pääosin perheasuntoja.

Tiedämme kaikki korona-pandemian aiheuttaman taloudellisen vaikeuden maassamme. Massa lomautukset, Suomen suurin kassa YTK käsittelee yli 100.000 lomautusta huhtikuussa kun vuosi taso on tavallisesti 30-40.000. Talouden seisahtuminen on tosiasia.

Rakennusteollisuus työllistää 2-3 henkilöä toisaalle per yksi palkattu työntekijä rakennukselle. Nyt on todella tarkastelun paikka, mitä yhteiskunta odottaa yksityisten investoijien tekevän. Lama on tärkein aika investoida tulevaisuuteen yhteisön myötämielisyydellä, kaavoitus monopoli on kunnilla. Pitkän aika jänteen tavoitteiden ei kannata antaa pilata tämän hetken realiteetteja ja mahdollisuuksia.

Kuntien tulee tarkastaa kaavoitus määräyksensä kaupallisesti toimivaan tuotantoon, dynaamisesti aikamme mahdollisuuteen. Ei voida olettaa, että tässä tilanteessa riskisijoittaja ja rakentaja ottavat vastuulleen tuotantoa, jolle ei ole kaupallista näkymää.

Tarpeen ei ole luopua perheasunnoista, vaan suhteuttaa niiden tarve markkinoihin, sekä tehdä kompromisseja. Tyhjien asuntojen pakkotuotanto kasvattaa muiden asuntojen hintaa sekä nostavat samalla vuokratasoa. Asia koskee kaikkia kasvukuntia.


https://www.aamulehti.fi/a/9d929824-6527-48a2-8e64-12901b777285?c=1522737894164&fbclid=IwAR3Gos9vtkyKPF12Z6Jo_Q2ExgLMAn0IE-lpNPV_8SSZPvCBDnDTqppmQcA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti