perjantai 9. toukokuuta 2014

EU FIN vai edelleen SF?

 Olen miettinyt kohdallani näin EU vaalien alla asioita. Olen ollut EU kannattaja nuoresta klopista kun asiaa alettiin hautomaan ja keskustelemaan Suomessa. Olen nyt kaivanut nuo nuoren miehen mielikuvat ja muistot siittä mitä ajattelin EUn olevan ja vertaan niitä tähän päivään.

 Otsikko antaa jo ajatuksen siittä miten on käynyt. Meistä tuli EU jäsenmaa FIN ja suurella odotuksella nuori mies unelmoi että kohta meilläkin osataan olla manner eurooppalaisittain - haaveilut pohjautuvat siihen mitä oli nuoruudessa matkustellut ja havainnut miten jotkin asiat tuntuivat sujuvan jouheammin ja ei niin valvotusti. Fiilikset ihmisillä kansainvälisemmäksi ja ympäristöään enemmän huomioivaksi.

 Olemme osanneet luoda ja tuoda EUsta kaiken virkamiesmäisen jäykkyyden, kulttuurimme lähtikin kehittymään EU direktiiviksi kun käsittelimme ne SF virkamies meiningillä. Tuosta tavasta tahtoisin jo pääsevän maassamme irti. On ymmärrettävää että tavat ja kulttuuri ei muutu kovinkaan lyhyessä ajassa. Mutta nyt olemme olleet kohta 20 vuotta EU jäsenmaa ja toimimme edelleen osin SF aikojen perinnön mukaisesti. En halua kirjoittaa auki mikä tuon lyhenteen vitsi oli mutta tuntuu osuvan liian kohdilleen. Olemme jo varmasti nähneet että se ei ole ollut ihan oikea tapa.

 Olen tyytyväinen että omaamme oman identiteettimme edelleen ja kulttuurimme kehittyy omanlaisekseen kuten pitääkin ja näin on myös ollut. On hyvä että kansainvälistymme globaalissa maailmassa ja sehän on sivistystä mutta ei meidän tarvi muuttua muiksi kuten välillä kuulee ja näkee kirjoitettavan. Olemme suomalaisia vaikka EU olisi liittovaltio tulevaisuudessa. Tämä pitää muistaa.

Päällimmäisenä harmittaa valtiomme tapa tehdä asioita niin että kuluttaja ja yritykset joutuvat maksamaan direktiivien mukaisuudesta ja lisäksi valtiomme luvasta "tupla rahastaa". Direktiiveillä lyhyesti sanottuna harmonisoidaan lakeja ja asetuksia yhdenvertaisiksi Euroopassa jotta jäsenmailla olisi yhdenvertainen asema esim. tuottaa palveluita tai työpaikkoja...kaikkea. Ne asetetaan niin että homma toimii niiden pohjalta mutta meillä joutuu kuluttaja tai yritys ns tupla direktiivin alaiseksi. Täällä osataan katsoa mistä saadaan rahastettua niin että täällä elämä ja tekemine onkin kalliimpaa kuin muualla. Ihmetellään miksi emme pärjää kansainvälisessä kilpailussa ja miksi tulotaso ei riitä elämiseen? Täällä ei myöskään osata katsoa mikä on ohjeistus ja mikä sääntö.


 Ihan päällimmäisenä asioita joita toivon olevan erilailla eurooppalaisessa EU FIN valtiossa; autoverotus, kauppojen aukioloaikojen säädökset, alkoholi lainsäädäntö, maatalouden säädökset, rakentamisen säädökset ym monet asiat mitkä vaikuttavat kilpailuun ja vapauteen tehdä asioita niin kuin maalaisjärjellä olisi ajateltavissa ja ratkaistavissa. Meillä on paljon vaikutusvaltaa EU säädöksien jälkeen toimia maassamme luoden omaa kulttuuriamme - annetaan mahdollisuus yrittää ja tehdä asioita vapaammin ilman järkyttävää rajoitusten määrää. Demokratiassa kansa päättää ja virkamies toimii kansan verorahoilla niin kuin itse ohjeistamme!

 Äänestän EU vaaleissakin ja toivon että sieläkin vähemmistö demokratia on yhtä vahva ääni kuin meillä Suomessa ;-) Olen edelleen EU kannalla, meidän pitää vain itse hyödyntää se paremmin.



1 kommentti:

  1. Tämän ilouutisen jakaisin tässä - askel lähemmäksi EU FIN maailmaa =)

    http://www.kauppalehti.fi/etusivu/valtio+myy+destian/201405684090

    VastaaPoista