perjantai 6. kesäkuuta 2014

Pirkkalan kehysraamibudjetti 2015 ja äyri!

   Pirkkalassa julkaistiin 2015 budjetin kehysraami ihan näppärästi virkamiesten toimesta ilman äänestäjien valitsemien luottamustoimihenkilöiden laajempaa kuuntelua. Kunnan budjetin laadinta ja seuranta on yksi tärkeistä luottamushenkilöiden tehtävistä. Pirkkalassa näyttää olevan myös hallintokuntia joissa kaikkia kuluja ei virkamiehet osaa kohdistaa suhteessa annettuun tavoitteeseen!

 Lyhyesti sanottuna tehty budjetin kehysraami riskitekijöineen ei kestä kuin puolet perusinvestointi tasosta ilman että aloitetaan lisälainan ottaminen kuntalaisille. Pelkään pahoin että tällaisella menolla ehdotetaan kunnallisveroäyrin nostamista joka ei ole hyväksyttävissä. Budjetointi on paljon kiinni tulevaisuuden ennakoinnista ja vajeen lisäksi nyt lasketaan liikaa kertyvien verotulojen varaan mikä todennäköisemmin laskee kuin nousee - tuon kanssa pitäisi olla erittäin varovainen.

 Mielestäni alkaa lipsua Pirkkalan virkamiehillä kun eletään pidentyneessä taantumassa mutta tuodaan julkisuuteen esitys jossa kulut kasvaa ilman keskustelua luottamushenkilöiden kanssa miksi ja miten. Pormestarin pitäisi nyt näyttää mallia miten kulut saadaan kuriin. Tällaisena aikana pitää saada kulutus tasaantumaan ja mieluimmin laskemaan – fiksu osaa leikata kuluja tarvittaessa. Onhan tuo onnistunut muissakin kunnissa missä rahaa ei ole ollut muista syistä käytettävissä. Laajempi seutuyhteistyö ilman rajoja ja suvaitsevaisuus naapureihin säästää rahaa jota on rajallinen määrä kaikkeen.

 Nyt perään kuulutan fiksujen virkamiestemme ammattitaitoa ja valtuutettujen intohimoa jolla lähdetään miettimään mitä asioita meidän on pakko tehdä ja mitä voimme siirtää tulevaisuuteen vaikka ne olisivatkin kuinka kivoja juttuja tahansa mutta ei välttämättömiä sekä mitä voimme tehdä yhteistyöllä että myös avoimen kilpailutuksen myötä valikoida kustannustehokkaampia tapoja toimia. On järjetöntä jättää katsomatta eri vaihtoehtoja toimia. Uudet yksityiset päiväkodit on hyvä esimerkki miten myös voidaan palveluita toteuttaa.

 Kunnanvaltuutettujen tulisi nyt katsoa, minkälaisia aloitteita on järkevä tuoda käsiteltäväksi. Nostammeko kuluja äänestäjien miellyttämiseksi uusilla investoinneilla vai osaammeko hakea ja löytää asioita joista kaikki hyötyy kulujen laskulla - tämänkin miellyttää mielestäni veroja maksavia äänestäjiä. Säästäminen ei aina tarkoita että asiat tehdään heikommin, oikein tehtynä jopa parantavat ja kehittävät niitä.

 Ei ole synti elää välillä maltillisemmin ja katsoa tulevaisuuteen varmemmalla taloudellisella pohjalla - tällainen luo tulevaisuuteen parempia kehitysmahdollisuuksia kuin liika velkaantuminen pelkästä innostumisesta.

1 kommentti:

  1. Pirkkalainen 11.6.2014 sivulla 3 "Johtaako budjetti verojen nostoon?"

    http://pirkkalainen.com/lehtiarkisto/Uusi-lehti.pdf

    VastaaPoista