keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Kunta kehittäjänä?



 Osallistuin Pirkkalan kunnan uuden kunnantalon suunnittelu tapahtumaan jossa yhdessä eriosapuolien kanssa avoimesti koetettiin löytää ajatusta uuden kunnantalon suunniksi. Tapahtuma järjestettiin osallistuttavana mikä on hyvä tapa toimia. Tapahtumaviikon alussa olin mukana luottamushenkilönä toimihenkilöiden ryhmässä ideoimassa. Tilaisuus oli erittäin hyvä itselleni nähdä ja kuulla mitä ajattelevat ne ihmiset jotka tekisivät siellä töitä.

 Yksi iso asian tuli mieleeni heti tilaisuuden alustuksessa.

 Kun, nyt olemme luomassa uutta kunnantaloa joita ei muutoinkaan Suomessa tänä päivänä hirveästi rakenneta niin miksi emme loisi jotakin joka olisi lähempänä tulevaisuutta.

 On tärkeää että kunnantyöntekijöillä ja palveluasiakkailla on terveelliset ja viihtyisät tilat sekä saisimme palvelut kaikki mahdollisimman helposti yhteen. Peilaten Suomen tilannetta, tulevaa digitalisaatiota ja ihan paljon puhuttua rakenneuudistusta miettien niin miksi meillä on kauhea kiire rakentaa jotakin mikä pohjautuu totuttuun tapaan toimia. Investointi on todella pitkäaikainen tulevaisuuteen. Mielestäni pitäisi ensiksi pitää kehitys ideariihiä siittä miten modernisoimme palvelun tuotantoa ja sen antamista kuntalaisille sekä miten kaikki vaikuttaa kuntahallintoon.

 Uuden yhdessä rakennetun vision myötä olisi järkevämpää rakentaa sen pohjalle sitä tukevat toimitilat jolloin saisimme maksimaalisen hyödyn uusista tiloista ja emme taas kahden vuoden päästä huomaa olevamme vanhanaikaisia.

 Meillä on nyt hyvä esimerkki ja kokemusta siittä mitä pitäisi tehdä eli miten yhdessä suunnitellaan tärkeitä asioita kaikkien osapuolien kanssa avoimesti.  Pidetään samalla tavalla tilaisuuksia miten kehitämme Pirkkalan palveluita sellaiseksi mitä kuntalaiset meiltä odottavat!

 Pirkkalassa on vielä suuri haaste yleisestikin tilojen järjestämisen suhteen. Nyt on kahdesta peruskoulusta oppilaita väistötiloissa, kunnantyöntekijät osin väistötiloissa, lukio on liian pieni.. kunta kasvaa ja tarvitaan lisää peruspalvelutiloja joka tapauksessa. Ihmiset tarvitsevat järkevät ja terveelliset tilat toimia!

 Tulevaisuuden terveellisyys haasteeseen Pirkkalassa hyväksyttiin eilen aloitteeni "Yhteiskunnallinen rakentaminen turvattava sisäilma ongelmilta tulevaisuudessa". Nyt pitäisi jo olla opittu tarpeeksi siittä mitä nykyisellä järjestelmällä on saatu aikaiseksi. Terveellisyys arvolauseella kun aloitetaan koko suunnittelu päästään turvallisempaan ratkaisuun. Ekologisuus on muutakin kuin energia politiikkaa se on myös kestävän kehityksen ratkaisuja!

 Miten ratkaistaan Pirkkalan yhtälö? Pirkkala on vakavarainen ja kasvava kunta jolla on mahdollisuudet toteuttaa asiat kuntoon mikäli projekteissa unohdetaan liiallinen itsekkyys ja poliittinen peli. Kunnassamme ei ole pitkään aikaan rakennettu muuta kuin laajennusosia ja korjattu vanhoja. Hyvällä kokonaissuunnitelmalla toteutamme ja ratkaisemme ala- ja yläkoulujen sekä lukion tilat. Asia on ajankohtainen mutta kiireellä ei juuri saada koskaan mitään hyvää aikaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti