tiistai 28. maaliskuuta 2017

Pirkkala, käytännön isot haasteet

Pirkkalassa on käytössä pormestari järjestelmä. Pormestari siis johtaa kuntaa.

1.6.2017 Pirkkalassa tulee voimaan organisaatiomuutos. Pirkkalan poliittinen johtamisorganisaatio muuttuu joten virkamieskoneisto yhteensovitetaan järjestelmään. Molemmat siis muuttuvat.

1.1.2019 astuu voimaan maakuntauudistus jossa sote-sektori siirtyy kunnalta maakunnalle. Tähän muutokseen Pirkkalan tulee aloittaa vahva valmistautuminen.

12.6.2017 uusi pormestari valitaan Pirkkalaan valtuustonkokouksessa jossa uusi valtuusto järjestäytyy. Pormestari valitaan 9.4. pidettyjen kuntavaalien perusteella valittujen valtuutettujen joukosta, valtuutettujen äänestyksellä. 12.6. on erittäin ratkaiseva päivä Pirkkalalle. Pirkkalan ja kuntalaisten parasta ajatellen niin todettakoon että meillä on isoja käytännön haasteita edessä.

Kuntavaalikentällä kuulee nyt paljon lupauksia ja hienoja ajatuksia. Hyvä että meillä on innovatiivisia ehdokkaita. Puheissa tulisi tuoda esille mahdollisuudet miten asiat saadaan konkretisoitua käytäntöön. Tulevien muutoksien haasteista suoriutumiseen meidän tulisi puhua enemmän. Elämää on myös vaalien jälkeen ja uudella pormestarilla sekä valtuutetuilla ei ole aikaa viettää kuherruskuukautta.

Jokaisen ison tai pienen organisaation muutos on haastava. Se vaatii paljon työtä ja energiaa ennen kuin löytyvät yhdessä kuljettavat raiteet. Pormestari astuu tähän alkuhetkeen heti valintansa jälkeen. Ehdokas joka tuntee ihmisiä ympäriltä valmiiksi ja kuntatoiminnan tarpeet, pääsee muutoksen viemisessä nopeammin rattaille ja kuskin paikalle. Lisäksi pitää huomioida poliittisen johtamisjärjestelmän kautta tulevat muutokset kokonaistoimintaan. Lähtö hetki on näiden muutosten myötä erittäin haastava Pirkkalan toimintakyvyn kannalta. Haluamme kaikki pitää Pirkkalan ykköskuntana tulevaisuudessakin.

Yhtäaikaa organisaatio muutosten kanssa pitää aloittaa valmistautuminen kohti maakuntauudistusta. Pormestarin valinnasta on hieman alle 18 kk maakuntauudistuksen alkuun. Tämä ei ole paljoa, hieman jopa huimaa aikataulun nopeus kun katsoo kokonaisuutta. Pirkkalan kannalta reagointi aikaa valmistautumiseen ei juuri ole. Toimeen pitää tarttua heti.

Olen itse ensimmäisen kauden valtuutettu ja nyt tiedän että kuntavaikuttamisen oppimiseen menee aikansa. Nyt kun järjestelmät vielä organisoituvat uudelleen tulee kaikille uuden oppimista. Tämä lisää haastetta.

Pirkkalan kannalta tulevan pormestarimme tulee omata kokemusta kunta-alan tavasta toimia sekä poliittisen vaikuttamisen erimuodoista. Lähtötilanne on kokeneellekin haasteellinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti