tiistai 7. maaliskuuta 2017

Lähipalveluja Pirkkalaan esim. Killo-Loukonlahti-Nuoliala



Lähipalvelut – ensimmäiseksi tulee mieleen että erittäin tarpeelliset ja vaivattoman sekä helpon yhteyden päässä. Lähes kaikki kuntalaiset arvostavat lähipalveluita ja tahtovat niitä säilyväksi tai lisää. Lähipalveluiden kehittymiselle on joitakin perusehtoja joiden täyttyminen helpottaa toimimista. Lähipalveluihin tulee päästä helposti ja monipuolisesti. Ne ovat matkanvarrella, kävelymatkan päässä tai julkisten liikennevälineiden pysäkkien lähellä. Ne sijaitsevat ihmisten luontaisilla tai yhdistettävillä reiteillä. Sijainti on siis ensimmäinen tärkeä asia ja toinen on mahdollisuus käyttää helposti ja monipuolisesti.

Kolmas seikka on tärkein eli asiakkaat. Homma toimii siis kun on sijainti, mahdollisuus ja lähellä asuvia kuntalaisia, eikö? Ei, tarvitaan toimija joka näkee vision ja ottaa riskin että palvelu saadaan pystyyn kun nämä muut perusehdot täyttyvät. Joko oltaisiin maalissa? Ei olla. Vielä taritaan kysyntä, lähipalveluja syntyy kun on jatkuvaa kysyntää jonka asiakkaat tuottavat. Moni haluaa lähipalveluita – ehdot täyttyessä lähipalveluita syntyy ja säilyy kun niitä muistetaan käyttää! 

Vaikka loisimme Pirkkalaan mitä mahdollisuuksia tahansa, niin aina tarvitaan kysyntä ja käyttäjät jotta homma toimii. Tiedän että mahdollisuuksien luominen on silti tarpeellista. Kasvava kunta paranevien joukko- ja kevyenliikenne yhteyksien kanssa lisää käyttäjiä lähipalveluille. Varsinkin maakuntauudistusta lähestyttäessä tarvitaan mahdollisuuksia uusille terveyspalvelu toimijoille sijoittua hyville paikoille Pirkkalaan. Uusi keskustakortteli, perinteinen Suupan alue, terveyskeskuksesta voidaan vuokrata tilaa eri toimijoille ja näin  kasvattaa käyttöastetta sekä kehittyvät asuinalueet.



Näkisin ainakin yhden selkeän uuden lähipalvelualueen. Tämä on Killon, Loukonlahden ja Nuolialan kohdalla. Valmiina ovat Naistenmatkantien pysäkit, kevyenliikenteen väylät, lisääntyvä asukasmäärä ja jo alueella asuvat kuntalaiset. Tarvittaisiin lähikauppa, terveyspiste ja mitä muuta? Killon risteyksessä olevan huoltoaseman kauppiaan kanssa olen asiasta jo keskustellut ja ajatus heillä on positiivinen lähikaupan laittamiselle. Toivotaan parasta usean tuhannen asukkaan alueelle, tuossa olisi hyvät saumat asukkaille palvelutason paranemiseen ja yrittäjälle palvelujen lisäämiseen. Nyt olisi aktiivisten asukasyhdistysten paikka auttaa aluetta kehittymään tuomalla tahtotilaansa esille?

Kuntaa tulee kasvattaa hallitusti niin että kaikkien palveluidemme sisällönkehitykseen jää riittävästi voimavaroja ja aikaa. Iso koko ei ole itseisarvo vaan tavoite pitää olla onnelliset kuntalaiset kaikissa elämän vaiheissa. Hyvät palvelut luovat turvallisuutta mikä on yksi kunnan olemassaolon tarkoitus - mahdollistaa toimintaa.

Ajatuksiani Pirkkalaan - Kuntavaalit 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti